top of page
Drappier cellar.png

Drappier világsiker

Hugo Drappier,
az ÉV Champagne termelője

Nagy örömmel jelentjük be, hogy Hugo Drappier-t a világ 100 legkiválóbb borásza közé választották. Ez az elismerés a fenntartható szőlőtermesztés és az autentikus borkészítési gyakorlatok iránti rendíthetetlen elkötelezettségének bizonyítéka.

 

A 2012-es La Grande Sendrée a versenyen elnyerte a legjobb pezsgőnek járó díjat, ami szintén büszkeséggel tölti el a ház tagjait. Ez az elismerés a pincészet csapatának elkötelezettségét és szakértelmét bizonyítja.

 

A világ 100 legjobb borásza közé sorolt Hugo-t a The Drinks Business a „Legjobb pezsgőborász 2025” címmel tüntette ki, ami nagy büszkeséggel tölti el a családot.

 

Mesterérmek:

Grande Sendrée 2012;

Trop M'En Faut NV (The Champagne Masters 2024)

Interjú Hugo Drappier-vel

A családi vállalkozás nyolcadik generációját képviselő Hugo Drappier-t nagyapja, André Drappier, akit szeretettel „Papyou”-nak hívnak, vezette be a szőlőművelésbe. Hugo tízéves korában megtanult szőlőt metszeni, és tizenévesen már tudta, hogy tovább akarja vinni a családi örökséget. Tanulmányai során Drappier szélesebb perspektívákat keresett, Beaujolais-ban, Burgundiában és Dél-Rhone-ban dolgozott, valamint nemzetközi tapasztalatokat szerzett Új-Zélandon, Svájcban és Dél-Afrikában, mielőtt 2016-ban visszatért a családi birtokra. A szőlőültetvényen kívül Drappier a magánpilóta-engedély segítségével a repülés iránti szeretetének is hódol, és önkéntesként a helyi tűzoltóknál is tevékenykedik.

Hugo Drappier

Milyen foglalkozást képzeltél el magadnak hétéves korodban?

Hétéves koromban szőlősgazda szerettem volna lenni.

Milyen tanít számodra a munkád?

A legfontosabb a természet erői, az időjárás, az éghajlat iránti alázat. Még a Champagne régió szülötte számára is jelenthet kihívást a prise de mousse (másodlagos erjesztés) folyamata.

Ha te egy bor lennél, mit írnál a hátoldali címkédre?

Többé-kevésbé semmit, csak egy idézetet, ami azt mondja: „Élvezd, és remélem, hogy tetszeni fog”.


Mi volt az utolsó könyv, amit olvastál?

​L'Origine Du Monde (A világ eredete), Marc-André Selossetől, aki francia biológus, botanikára és mikológiára szakosodott.
 

Mi frusztrál leginkább a bor világában?
Némelyek nem becsülik meg eléggé történelmet, a hagyományokat, a kreativitást, a művészetet, a tájak és a természet megőrzését, amelyek mind lényegileg a borhoz kapcsolódnak.

Melyik fenntarthatósági kezdeményezésre vagy a legbüszkébb, és miért?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy 2015 óta mi vagyunk az első szén-dioxid-semleges pezsgőház. Ez olyan erőfeszítéseknek köszönhető, mint az elektromos traktorok használata, a lóvontatású szántás és a napelemek, amelyek az energiaszükségletünk 75%-át fedezik.

Ha egy dolgot megváltoztathatna a borvidékén, mi lenne az?

Ha valamit megváltoztathatnék a borvidékünkön, az a champagne-i közösség időnként túlzott magabiztossága lenne, különösen, ha az éghajlatról és a jövőről van szó. Champagne büszke történelemmel és figyelemre méltó ellenálló képességgel rendelkezik. Úgy vélem, alázatosnak kell maradnunk, felismerve a változó környezeti feltételek és a változó piaci dinamika által támasztott kihívásokat. Ez a hozzáállás segít nekünk abban, hogy továbbra is innovatívak maradjunk, és megőrizzük a Champagne örökségét az elkövetkező generációk számára.


 

Melyik borászt csodálja a legjobban, és miért? 

Leginkább Vannick Champ-et, a Domaine Prieuré Roch nagyra becsült borászát csodálom a terror iránti mélységes tiszteletéért és az autentikus borok készítése iránti elkötelezettségéért.

Melyik hiányzó készség birtoklását kívánod a legjobban?

Bárcsak jobb lenne a memóriám. Csodálom azokat, akik könnyedén fel tudják idézni a részleteket.

Mi az elképzelésed a tökéletes nyaralásról?


Számomra a tökéletes nyaralás azt jelenti, hogy minőségi időt töltök a családommal és a barátaimmal, együtt nevetünk és csodálatos emlékeket gyűjtünk. Kellemes meglepetések, kiváló ételek és borok élvezete. És ha az időjárás ideális a nyaraláshoz, az már csak hab a tortán.

Mi a legégetőbb személyes vagy szakmai ambíció, amit szeretne megvalósítani?

A legfontosabb célom annak biztosítása, hogy a pezsgőházunk szén-dioxid-semlegesből a környezetre gyakorolt teljesen zéró hatás eléréséig fejlődjön. Elképzelem például, hogy minden amerikai exportunkat vitorlás teherhajóval szállítjuk. Az első ilyen hajóval történő kivitelünkre jövő nyáron kerül sor. Dolgozom egy olyan projekten is, amely 100%-ban újrahasznosított üvegből készült pezsgőspalackok létrehozását célozza, megújuló energia felhasználásával.

Grand Sandree

„Ha valamit megváltoztathatnék a borvidékünkön,

az a champagne-i közösség időnkénti túlzott magabiztossága lenne.”

bottom of page