Királyudvar
Királyudvar:
A tokaji történelem ékköve
Tokaj-Hegyalja, Magyarország egyik legősibb és legismertebb borvidéke, több évszázados történelemmel és hagyományokkal rendelkezik. A borvidék világhírnevét a kiváló minőségű borok, különösen a Tokaji Aszú révén szerezte meg, amelyet már a 16. századtól kezdve Európa-szerte nagyra becsültek. Tokaj borai az "arany borok" hírében álltak, és a régió borászai kulcsszerepet játszottak abban, hogy a "tokaji bor" legendává váljon. A 18. századra Tokaj borai már királyok, pápák és nemesek asztalain díszelegtek, és nem véletlenül vált a mondás közismertté: "A borok királya, a királyok bora."
Tokaj Történelmi Birtoka és Királyi kapcsolatok
A Tokaj-Hegyalja borvidék egyik legnagyobb múltú birtoka a Királyudvar, amely Tarcalon található. A birtok története a 16. századra nyúlik vissza, amikor is a Rákóczi család kezében volt, és a Tokaji borok aranykora alatt, a 16. és 18. század között a Királyudvar borai jelentősen hozzájárultak a tokaji borok legendájának megteremtéséhez. Az évszázadok során a birtok többször gazdát cserélt, és különböző kihívásokkal kellett szembenéznie.
Királyudvar évszázadokon át a Habsburgoknak szállított császári bort. A birtoknak elsőrangú birtokai vannak a Henye, Percze, Becsek és a Grand Cru Lapis történelmi Crusokban, amelyek mind Mád és Bodrogkeresztúr központi falvaiban találhatók. 1997-ben Anthony Hwang, egy amerikai-magyar borász, megvásárolta a Királyudvart, és elkezdte visszaállítani az eredeti állapotába, tiszteletben tartva a birtok történelmi jelentőségét.
Hwang célja az volt, hogy a birtokot újra a tokaji borászat egyik ékkövévé tegye, és visszaállítsa a birtok hírnevét, amelyben Szepsy István partnere lett és segített a szőlőültetvények rehabilitációjában, miközben magát a kastélyt is újjáépítették.
Idővel azonban Szepsy távozott, és Anthony teljes munkaidőben átvette az irányítást. Ekkorra tulajdonába került a Loire-völgy legnagyobb Vouvray-termelője, a Domaine Huet is. Az ottani intézményi tudás mély kútja számos döntésbe kezdett beépülni Királyudvar életébe, különösen a biodinamikus szőlőtermesztésre való áttérésbe.
Mára teljesen újraélesztette ennek a csodálatos borvidéknek az örökségét. De nem áll meg itt, hiszen felismerte például, hogy a helyi fajták viszkózus intenzitásukkal és élénk savtartalmukkal világszínvonalú száraz, demi-sec és pezsgőborokat képesek előállítani.
A Királyudvar ma már 75 hektárnyi szőlőterülettel rendelkezik, amelyek a Percze, Nyúlászó, Betsek, Lapis, Henye, Suba és Danczka dűlőkben fekszenek.
Modern Innováció és Tradíció
A Királyudvar különösen büszke arra, hogy a birtok 15 hektárját bio- és biodinamikus műveléssel gondozzák. A szőlőfeldolgozás és borkészítés során mellőzik a vegyszerek használatát, ami lehetővé teszi, hogy a borok természetes tisztasága és terroirja maradéktalanul megjelenjen. A pincészet különleges figyelmet fordít a tradicionális tokaji borkészítési technikákra, ugyanakkor a modern borászati eljárásokat is integrálja.
A Királyudvar különleges borkínálata között megtalálható a Furmint pezsgő, amely máig az egyik legjobbnak számít Hegyalján. Emellett a 2006/2007-es évjáratú aszúik is kiemelkedő minőségűek, páratlan mélységgel és komplexitással bírnak. A birtok egyedi borminőséget produkál, miközben megőrzi nagy birtokméretét és hagyományos értékeit. Hasonló szellemiségű testvérbirtokuk a loire-völgyi Domaine Huet, amely szintén a biodinamikus borkészítésre fókuszál.
Borok és Kínálat
A Tokaji Királyudvar borai a magyar borászat egyik legkiemelkedőbb példái, a birtok a Furmint szőlőfajta különböző stílusait és lehetőségeit mutatja be, a száraz boroktól kezdve a pezsgőkön át a tokaji aszúig.
A Királyudvar borai nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is elismertek, és hűen tükrözik a tokaji terroir egyediségét és gazdagságát.
-
Henye Pezsgő - A Huet nagyra becsült Pétillant-ja által inspirálva Tony 2007-ben mutatta be ezt a lenyűgöző pezsgőt. Méthode Champenoise eljárással készült, a degorzsálás előtt 3 évig a seprőn tárolva, és szükség esetén egy csepp érlelt tokaji borral adagolva.
-
Furmint Sec - Ez a 2005-ben bevezetett innovatív száraz bor a furmint viszkózus intenzitását és élénk savtartalmát egyensúlyozza egy elektromosan sokoldalú fehérborban.
-
Ilona Cuvée - Egy másik Tony Hwang innováció, amelyet feleségéről, Evelynről neveztek el, az Ilona egy klasszikus botritiszes bor a legmagasabb rendűek közül.
-
Patrícia Cuvée - Ez a csak különleges években készülő, lenyűgöző desszertbor a helyben ritka sárga muskotályból készül, és Tony lányáról kapta a nevét, aki a készítését javasolta.
-
6 Puttonyos Aszú - A birtok klasszikus aszúbora a stílus példaképe. Hatalmas gazdagságot mutat, az egyensúlyt a késhegynyi savak tartják fenn.
-
6 Puttonyos Lapis Aszú - A Lapis dűlő a tokaji Grand Cru dűlők egyike. Csak kivételes években készülő desszertbora a legnagyobb Sauternes-ekkel vagy rizlingekkel vetekszik.
-
Esszencia - Kizárólag az aszú szabadon folyó nedűjéből készül, az esszencia a királyok bora, amelyről úgy tartják, hogy hosszú életet ad azoknak a szerencséseknek, akik ezt a nektárt kortyolgatják.
Összegzés
Tokaj és a Királyudvar birtok együttesen képviselik a magyar borászat dicsőséges múltját és ígéretes jövőjét. A régió gazdag történelme, különleges terroirja és a borkészítés iránti elkötelezettsége biztosítják, hogy Tokaj a világ bortérképén kiemelkedő helyet foglaljon el. A Királyudvar pedig példamutató módon ötvözi a tradicionális értékeket a modern innovációval, ezzel is hozzájárulva Tokaj legendájának továbbviteléhez.