top of page
Szerző képeMitiszol

Maurer Oszkárnál 2019 januárján

Frissítve: 2021. júl. 13.

Amellett, hogy Maurer Oszkár csodálatos borász, remek ízlése van annyi minden máshoz is, például a zenéhez. Délelőtt érkezünk, a bakelitek már bekészítve, tudjuk, nincs visszaút teljesen el leszünk varázsolva és nem csak a boroktól. Maurer Oszkár. Hajdújárás. 2019. január.

Éééés akkor kezdődjék. 1994-ben kezdi meg a borászkodást, a katonaság után és a mégse lett pap után, ez volt valahol félúton, vagyis ebben talált vissza önmagához. Kövidinka helyi szőlővel kezdték meg útjukat és a fő szempont mai napig a tradicionális borkészítés, melyet anno apósával kezdett. (Közben Irénke, Oszkár felesége, mindenféle földi jót pakol elénk, egy-egy fővárosi étterem is megirigyelné az itteni menüt). Mivel a közösségi nyomás is nagy volt, hogy nem lehet ám amolyan ‘csináltbort’ készíteni, a sok hozzáadott anyagokkal, meg szűréssel, bentonittal készíteni, így Oszkáréknak maradhatott szívből a hagyományos borkészítési vonal. Az emberek apró megfigyelésekre alapozták a borászati tetteiket, s ezeket osztották meg egymással. Nem feltétlen tartja magát következetesnek, azonban egyre kevesebb kompromisszumot köt az idő múlásával. Családban vannak borász felmenők, de az indíttatás korábban nem ez volt, ez csak később derült ki. Oszkár a Kecskeméti egyetem kihelyezett szőlészeti szakán tanult, ahol szerencsére az ökológiai művelésre helyezték a hangsúlyt.

Összesen 15 ha-on művelnek szőlőt, melynek egy része Dél- Csongrádon, másik része pedig a szerémi borvidéken van. Oszkár célja, hogy évjáratról évjáratra csökkentse az összkén szintet a boraiban, ami már el is kezdődött. Ezen felül szeretné, ha azok a fajták, melyek erre alkalmatlanok, lassan kiesnének a borászat szortimentjéből. Oszkár szereti megőrizni a hagyományokat ahogy korábban erről már esett szó. A múltban remek ötletek születtek arra, hogyan sorolják a borokat a Szerémségbe külön kategóriákba. Példának okáért, az álló bor kategóriába estek azok a borok melyeket rövid időn belüli fogyasztásra szántak és fekvő bor kategóriába melyeket még érni akartak hagyni, palackban. A kóstoló végét Karády Katalinnal zárjuk. Személyes kedvencem, Maurer- Sárgamuskotály. Borásznak akkor jó lenni, ha ez életforma.


17 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Komentarze


bottom of page