top of page
mitiszol

PetNat - a legrégebbi pezsgő

Frissítve: 2022. aug. 1.


A pezsgő nemzetközi ital. Finom, sok helyen készítik és könnyen beszerezhető. Ismerjük a klasszikusokat – Champagne, Prosecco, Cava… úgy, mint a Rolling Stones, Beatles és Michael Jackson…Aztán ott van a Pét-Nat – a saját egyedi kategóriájában. A becenév a „pétillant naturel” francia kifejezésből származik, ami szó szerint természetes buborékokat jelent. A méthode ancestrale a másik gyakori neve, ami ősi módszert jelent. A Pét-Nat látszólag új a bortrendeknek megfelelően. Valójában ez a pezsgő legrégebbi formája – igen, még a Champagne-nál is régebbi.


A legtöbb palackban erjesztett habzóbor körülbelül 5-6 atmoszféra nyomást tartalmaz a palack belsejében. A Pét-Nat borok általában inkább 2-4 atmoszféra nyomás közötti oldott szén-dioxiddal rendelkeznek.


Az első alkalom, amikor sörnyitóval kinyitjuk a Pét-Natot - merthogy általában koronazárral vannak lezárva - egy kis sokkot okozhat, mert megszoktuk a pezsgők esetén a pofás gombaformájú parafadugót. Ez csak az első meglepetés ebben a világban, ezek a mérsékeltebben szénsavas pezsgők, sokszor szűretlenek, natúrbor hangulatúak.


A Pét-Nat elkészítése nagy technikai hozzáértést igényel, pont azért, mert nem lehet annyi paramétert szabályozni, mint más módszerekkel. Igazán örömteli borok – alacsony alkoholtartalmukkal, fantasztikus fiatalos ízükkel remek ebédborok például.


Készíthető szárazon vagy félszárazon, bármilyen szőlőfajtával és bármely országból. A degorzsálás – az üledék eltávolítása – és a szűrés nem kötelező; a lehetőségek végtelenek! A közös nevező itt az, hogy az első alkoholos erjedés leállása előtt palackozzák nyomásálló üvegbe. A megmaradt cukrok csapdába esnek és az élesztő útján szén-dioxidot képeznek.


A Pét-Nat szokatlan stílus a klasszikus Champagne-módszeres társai ízvilágához képest. Nem ritka, hogy van egy intenzíven funky stílusuk. Az ízek formát ölthetnek fanyar gyümölcsben, szűretlen sörös jellegben, sajtosságban – a lista végtelenül folytatható.

Az elmúlt években a Pét-Nat, tagadhatatlanul a borvilág kedvence lett. A virágzó pezsgőpiacnak ugyan csak kis részét teszi ki, de kétségtelenül trendi, különösen a fiatal borszakemberek és fogyasztók körében, Ausztráliától Magyarországig.

A kategória elkötelezett védelmezői azonban gyorsan felhívják a figyelmet arra, hogy a stílus az évszázados „ősi” borkészítési módszerre vezethető vissza – ez az érv azt a felfogást hivatott alátámasztani, hogy a Pét-Nat nem divat, hanem velünk maradó habzóbor kategória.


Ősi eredet


Az eljárás lényege, hogy a bor egyetlen erjedésen menjen keresztül, és a borásznak palackba kell zárnia a bort, mielőtt az erjedés leállna; a maradékcukrot az élesztő szén-dioxiddá alakítja, nyomást és pezsgést hozva létre. A bort lehet degorzsálni vagy nem.


Sok szakember úgy véli, hogy a Pét-Nat amellett, hogy a méthode ancestrale módszerrel készül, mindvégig „természetes ” filozófiával kell készülnie: bio vagy biodinamikus szőlő felhasználásával, kevés beavatkozással és adalékanyagok nélkül.


A Pét-Nat eredete szorosan összefügg a méthode ancestrale eredetével. Bár a közelmúltban jött újra divatba, a módszer, ahogy a neve is sugallja, közel 500 éves múltra tekint vissza, több évszázaddal azelőtt, hogy a borászok megértették az erjesztést, vagy tudták, hogyan lehet másodlagos erjedést előidézni a palackban (méthode champenoise).



Egyesek szerint az 1500-as években egy szerzetes a franciaországi Saint-Hilaire-i bencés apátságban észrevette, hogy palackozott és lezárt bora buborékokat képez. A bor nagy valószínűséggel leállt a hideg téli hőmérsékleten, palackozták, és a tavaszi melegedéskor újra erjedésnek indult – mellesleg ugyanúgy, mint ahogy az első üveg pezsgők is elkészültek Champagne-ban. Így szándékon kívül megszületett a méthode ancestrale – tehát a Pét-Nat.


Növekvő népszerűség


2010 környékén a Pét-Nat termelés rohamosan terjedni kezdett először Franciaországban, és körülbelül hét-nyolc éve egyre gyakrabban más országokban is készítik. A kategória 2013-ban vagy 2014-ben vált népszerűbbé a kereskedelmi szakemberek és a fogyasztók körében világszerte – és mára mindenütt jelen van.

Sokak szerint az a vonzereje, hogy a Pét-Nat szórakoztató, friss és alacsony alkoholtartalmú – ez egy könnyed pezsgőbor, amit a borászok is szívesen isznak.


A natúr borok és alacsony alkoholtartalmú borok iránti növekvő érdeklődés, különösen a fiatalok körében, szintén erősítheti ezt a kategóriát. Kis mennyiségben készített, kézműves termék. És eszünkbe se jusson divatnak nevezni – az iparág szakemberei szerint a Pét-Nat marad. A kategória növekedésével és erősödésével azonban fontos figyelembe venni a népszerűségének lehetséges negatív következményeit is.

Felhős és funky stílus a jellemző rá, népszerűsége a fiatal borfogyasztók körében nagy valószínűséggel biztosítja, hogy a szabályozása is erősödni fog.



Magyarországon 2021-ben elfogadott bortörvény módosításban határozták meg a szakemberek mi nevezhető Pét-Nat-nak:

“Olyan gyöngyözőbor vagy pezsgő, amely mindenben megfelel a natúrbor előírásainak, továbbá amely az első alkoholos erjedését palackban fejezi be, így természetes szén-dioxid tartalommal rendelkezik. 20 °C-os hőmérsékleten, palackban tárolva minimum 1 bar és maximum 4,5 bar túlnyomás uralkodik a benne oldott endogén szén-dioxid jelenléte miatt.


Jellegzetes frissességével és sokoldalúságával a nap bármely szakában fogyasztásra csábít. Annyira friss és tiszta, hogy akár reggeli bor is lehet belőle. Vagy egy remek késő esti bor – miután este egy csomó nagy bort elfogyasztottunk –, hogy kitisztítsa és felüdítse a hangulatunkat.




Kató András

160 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page